CARE ESTE ORIGINEA TERMENULUI HALAL?
Termenul arab HALAL înseamnă „corect”, „permis”, înţeles deci ca orice lucru care este permis de legea şi jurisprudenţa islamică.
Ce reprezintă Certificarea HALAL?
Certificarea “HALAL” dovedeşte că produsul poate fi consumat de către persoane de religie musulmană fiind produs în conformitate cu legile musulmane.
Cerinţele de conformitate pentru certificare HALAL sunt:
- aplicarea principiilor de bune pactici de igienă (HACCP, ISO 22000)
- adoptarea unui sistem adecvat de evaluare şi gestionare a riscului, în scopul respectării aspectelor de siguranţă igienico-sanitare şi respectării regulilor legii islamice.
Sigla de certificare HALAL permite să se distingă produsele conforme cu dispozițiile religiei islamice, imediat, simplu şi sigur, în avantajul consumatorilor de pe diversele pieţe de destinaţie.
De ce am nevoie de certificarea HALAL?
- oferă garanție consumatorilor de religie islamică privind respectarea perceptelor religiei islamice.
- asigură unui nivel crescut de igienă şi siguranţa a produsului
- acces pe piețe internaționale
Și nu în ultimul rînd, în afară de cei 1,4 miliarde de consumatori musulmani din întreaga lume, există consumatori cu certitudine care aleg să mănânce produsele Halal din cauza beneficiilor evidente pozitive privind sănătatea și igiena asociate acestora.
IMPORTANT!
Un sistem de management HALAL poate fi ușor integrat în toate sistemele internaționale de management ale siguranței alimentelor (ISO 22000, IFS, BRC, FSSC 22000 etc.), permițând companiilor să-și certifice în mod paralel produsele ca HALAL într-un mod simplu și costuri reduse.
(*) Punctele critice halal diferă de punctele critice de siguranță alimentară dintr-un studiu clasic HACCP prin faptul că nu există limite critice, adică un produs este HALAL sau nonHALAL.
(**) Certificatele HALAL trebuie să provină de la organismele de certificare HALAL acreditate aprobate pentru țările țintă.