Ce este un Sistem de Management al Siguranţei Alimentului ISO 22000?
ISO 22000 este un standard internațional, elaborat pentru a asigura securitatea lanțurilor alimentare pe plan mondial. ISO 22000 permite crearea unui sistem de management al siguranței alimentului, cuprinzînd principiile și planul HACCP și cerințele referitoare la siguranța lanțului alimentar (comunicarea din interiorul societății, comunicarea cu furnizorii și clienții, condiții de depozitare, accesul la informațiile cu privire la produsele/serviciile alimentare furnizate, dezvoltarea de noi produse/servicii alimentare).
Principii HACCP
Următoarele principii ale sistemului HACCP elaborate de comisia Codex Alimentarius se regăsesc în cerinţele standardului ISO 22000:
- Coordonarea unei analize a riscului
- Determinarea Punctelor critice de control (PCC)
- Stabilirea limitei/limitelor critice
- Stabilirea unui sistem de monitorizare a controlului PCC
- Stabilirea acţiunii de corectare care trebuie efectuată cînd monitorizarea indică că un anumit PCC nu este sub control
- Stabilirea procedeelor de verificare pentru a confirma că sistemul HACCP funcţionează eficient
- Stabilirea documentaţiei cu privire la toate procedurile și înregistrările corespunzătoare acestor principii și aplicarea lor
Aplicarea acestor principii conduce la identificarea, evaluarea și controlul tuturor pericolelor (fizice, chimice sau biologice) care pot sa apară în produsul alimentar pe întreg lanţ alimentar.
Cine poate implementa un Sistem de Management al Siguranţei Alimentului ?
Toate cerinţele standardului ISO 22000 sunt generale și sunt destinate să fie aplicate de către toate organizaţiile din lanţul alimentar, indiferent de mărime și complexitate.
Aplicarea unui sistem de siguranţa alimentului într-o organizaţie se poate face numai în companiile care:
- lucrează în condiţii tehnice și tehnologice care respectă bunele practici de procesare (GMP) și prevederile legale referitoare la producerea igienică a alimentelor;
- au un grad corespunzător de implementare a acestor prevederi;
- este asigurat acordul și implicarea directă a conducerii organizaţiei și a personalului operativ în aceste procese;
- au o abordare multidisciplinară a proceselor din firmă, care să includă în mod corespunzător cunoştinţe de: agronomie, medicină veterinară, microbiologie, sănătate publică, tehnologie alimentară, sănătatea mediului înconjurător, chimie etc.
Acest standard permite tuturor tipurilor de întreprinderi din lanţul livrării produselor alimentare să colaboreze mai bine între ele în interesul consumatorului final.
Avantajelele implementării HACCP/ ISO 22000:2018
- Integrarea procedurilor moderne ale analizei de risc și conceptului de prevenire a riscurilor sub aspectul protecţiei sănătăţii consumatorului în sistemul de management existent;
- Mai mare siguranţa a produsului și riscuri scăzute la realizarea produsului;
- Îmbunătăţirea semnificativă a comunicării și creşterea nivelului de încredere între clienţi, furnizori și autorităţile de supraveghere;
- Analiza sistematică, derularea unor procese sigure și eficiente în sensul siguranţei produselor alimentare și direcţionarea proceselor pentru identificarea potenţialelor riscuri referitoare la igienă care pot periclita sănătatea consumatorului;
- Prevenirea problemelor care pot apărea referitoare la securitatea produselor;
- Ajuta firmele din industria alimentară să devină competitive pe piaţa internaţională;
- Evitarea situaţiilor în care produsele alimentare nesigure ajung la consumator și stabilirea metodei clare și rapide de retragere de pe piată.
Ce este certificarea ISO 22000:2018?
În înţelesul strict a termenului, certificarea reprezintă recunoaşterea de o terţă parte a faptului ca organizaţia aplica un Sistem de Management al Siguranţei Alimentului în conformitate cu cerinţele ISO 22000:2018.
Avantajele certificării sistemului de management al siguranței alimentului
Prin certificarea ISO 22000 organizaţia comunica tuturor părţilor interesate ca:
- principalul obiectiv al organizaţiei îl reprezintă siguranţa alimentului si respectarea cerinţelor legale referitoare la siguranţa alimentului,
- toate aspecte organizaţiei (performanțele proceselor, competența personalului, produsele, serviciile) se îmbunătăţesc în mod continuu.
- demonstrează abilitatea de a controla pericolele la siguranţa alimentului, în scopul furnizării de produse finale sigure, care sa îndeplinească cerinţele de siguranţa a alimentului agreate de clienţi/ consumatori și autoritatea de reglementare,
- are interesul major de a-și propune să îmbunătăţească satisfacţia clienţilor prin controlul eficient al pericolelor la siguranţa alimentului,
Mituri depre ISO 22000
- Mîncarea stricată poate fi depistată ușor deoarece începe să miroase și să arate urît;
- Eşti în siguranţă dacă animalele din gospodărie sunt sănătoase;
- Toate produsele ce se vînd în locurile de alimentare publică sunt sigure;
- Toate produsele care se vînd în magazine conțin OMG (organisme modificate genetic);
- ÎIn cazul în care sunteți certificați conform ISO 22000 sunteți scutiți de încadarea pe ambalajul produsului a aditivilor și ingredientelor utilizate in procesul de fabricare;
- Dacă compania este certificată conform ISO 22000 ea nu folosește aditivi alimentari.