CE ÎNSEAMNĂ BUNE PRACTICI ÎN AGRICULTURA (GAP)?
Bunele practici agricole sunt „practici care abordează durabilitatea ecologică, economică și socială pentru procesele din fermă și duc la obținerea de produse alimentare și nealimentare sigure și de calitate.
Ce reprezintă codurile, standardele și regulamentele GAP?
Codurile, standardele și regulamentele privind practicile agricole
(GAP) sunt ghiduri care au fost elaborate în ultimii ani de către industria alimentară, organizațiile producătorilor, guvernele și ONG-urile, care vizează codificarea practicilor agricole la nivel de fermă pentru o serie de produse de bază.
De ce există codurile, standardele și regulamentele GAP?
Aceste coduri, regulamente sau standarde GAP există din cauza preocupărilor crescânde legate de calitatea alimentelor și condițiilor de siguranță la nivel mondial.
Scopul lor variază de la îndeplinirea cerințelor comerciale și de reglementare guvernamentală, în special în ceea ce privește siguranța și calitatea produselor alimentare, la cerințele mai specifice ale piețelor specializate sau de nișă.
Obiectivele lor variază de la asigurarea siguranței și a calității produselor în lanțul alimentar, captarea noilor avantaje de piață prin modificarea guvernanței lanțului de aprovizionare, îmbunătățirea utilizării resurselor naturale, sănătatea lucrătorilor și condițiile de muncă pentru a crea noi oportunități de piață pentru agricultori și exportatori din țările în curs de dezvoltare.
Care sunt principalele beneficii și provocări?
Beneficiile codurilor, standardelor și reglementărilor GAP sunt numeroase, incluzând îmbunătățirea calității și siguranței alimentare, facilitarea accesului pe piață și reducerea riscurilor de neconformitate în ceea ce privește pesticidele autorizate, LMR și alte pericole de contaminare.
Principalele provocări legate de implementarea GAP includ o creștere a costurilor de producție, în special înregistrarea, testarea și certificarea reziduurilor și accesul necorespunzător la serviciile de informare și suport.
Ce este GLOBAL GAP?
GLOBALG.A.P. este un standard de business-to-business pentru producția alimentară sigură și durabilă.
Standardul Global G.A.P. cultivă ideea unei agriculturi durabile la toate nivelele: siguranță alimentară, mediu, bunăstarea animalelor și sănatatea muncitorilor, bunăstare și siguranță în muncă.
Cerințele principale
Standardul GLOBALGAP impune producătorilor să creeze un sistem complet de control și monitorizare. Produsele sunt înregistrate și pot fi urmărite înapoi la unitatea agricolă specifică în care au fost cultivate.
Normele GLOBALGAP sunt relativ flexibile în ceea ce privește practicile de teren, cum ar fi fumigația solului și utilizarea îngrășămintelor.
Există reguli stricte privind limitele de depozitare a pesticidelor și a reziduurilor de pesticide. În plus, este important să se înregistreze și să se justifice modul în care produsul a fost produs, astfel încât trebuie să se țină evidența detaliată a practicilor agricole.
Care sunt beneficiile?
- Demonstrați clienților (comercianților cu amănuntul, comercianților de produse, importatorilor) că produsul dvs. este produs folosind bunele practici agricole
- Inspirați încredere consumatorilor
- Vă asigurați accesul pe piețele dvs.
- Îmbunătățiți eficiența de operare și a atractivității pieței
- Implementați proceselor de îmbunătățire continuă
- Reduceți numărului de inspecții secundare la ferme deoarece majoritatea comercianților cu amănuntul acceptă schema