Noua ediție a ISO 22001:2018
A fost publicată noua ediție a standardului ISO 22000 (Sistem de Management al Siguranței Alimentelor)
Standardul ISO 22000:2018 stabilește cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor. Acesta definește ce trebuie să facă o organizație pentru a-și demonstra capacitatea de a controla pericolele legate de siguranța alimentară și de a se asigura că alimentele sunt sigure pentru consum.
Modificările cheie sunt:
- adoptarea structurii la nivel înalt, structura comuna tuturor standardelor sistemului de management ISO, ajutînd astfel organizațiile să combine la un moment dat ISO 22000 cu alte sisteme de management (cum ar fi ISO 9001 sau ISO 14001),
- noua abordare a riscului – ca un concept vital in afacerile din domeniul alimentar – care face distincția între riscul de la nivelul operațional și cel de la nivelul de acțiune al sistemului de management,
- PDCA ciclu – stabilește 2 tipuri de cicluri, unul pentru sistemul de management, altul pentru principiile HACCP
Noul standard ofera un control dinamic al pericolelor legate de siguranța alimentară, combinînd următoarele elemente-cheie recunoscute: comunicarea interactivă, managementul sistemelor, programele prealabile (PRPs) și principiile analizei riscurilor și punctelor de control critice (HACCP).
ISO 22000:2018 vs ISO 22000:2005
ISO 22000:2005 | ISO 22000:2018 | PDCA |
4. Sistem de management al Siguranței Alimentului 5. Responsabilitatea managementului 6. Managementul resurselor 7. Planificarea și realizarea produselor sigure | 4. Contextul organizației 5. Leadership 6. Planificare 7. Suport | PLAN |
8. Validarea, verificarea și imbunatatirea SMSA | 8. Executarea activității | DO |
9. Evaluarea performanței | CHECK | |
10. Îmbunătățire | ACT |
TRANZIȚIE LA ISO 22000:2018
Pentru mai multe informații accesați site-ul oficial al ISO https://www.iso.org/home.html.