Ce este HACCP?
HACCP este un acronim de proveniență engleză „ HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL PROCES ” și este un sistem de identificare, evaluare și control al riscurilor asociate produselor alimentare. Sistemul HACCP este cel mai eficace mod de a administra și controla pericolele asociate produselor alimentare atât pe parcursul preparării cât și al manipulării, având avantajul că este general acceptat de instituțiile legislative, de organismele de control și de asociațiile profesionale din domeniul alimentar.
Aplicarea HACCP necesită respectarea a 7 principii de bază:
- Identificarea riscurilor asociate cu obținerea sau recoltarea materiilor prime și ingredientelor, prelucrarea, manipularea, depozitarea, distribuția, prepararea și consumul produselor alimentare.
- Determinarea punctelor critice prin care se pot ține sub control riscurile identificate.
- Stabilirea limitelor critice care trebuie respectate în fiecare punct critic de control.
- Stabilirea acțiunilor corective ce vor fi aplicate atunci când în urma monitorizării punctelor critice de control se constată o deviație de la limitele critice.
- Organizarea unui sistem eficient de păstrare a înregistrărilor care constituie documentația planului HACCP.
- Stabilirea procedurilor prin care se verifică dacă sistemul HACCP funcționează corect.
Avantajele obținute în urma implementării cerințelor HACCP:
- îmbunătăţirea continuă a bunelor practici referitoare la siguranţa alimentelor;
- folosirea efectivă a resurselor şi echipelor responsabile de producerea alimentelor sigure;
- îmbunătățirea semnificativă a comunicării și creșterea nivelului de încredere între clienți, furnizori și autoritățile de supraveghere;
- fidelizarea clienților și încrederea acestora în calitatea produselor ;
- calitate igienico – sanitară sigură ;
- reducerea pierderilor și reclamațiilor clienților.
Mituri despre HACCP
- НАССР este un sistem conceput doar pentru companiile mari
- НАССР este potrivit numai pentru companiile noi cu infrastructură bună
- НАССР este o procedură birocratică și o povară pentru micii producători